Gijs en Joep

Oeff, blij dat ik geen kinderen heb. Neemt niet weg dat ik soms dol op ze ben. Een weekje of vier geleden kwam neefje Gijs logeren met vriendje Joep, beiden tien jaar oud. De jongens wonen in Den Bosch, waarheen Gijs twee jaar geleden verhuisde vanuit Amsterdam. Tijd om zijn nieuwe maat zijn ouwe stad te showen. Van tevoren vroeg ik Gijs of zijn vriendje haringen eten leuk zou vinden, dat wist ie niet want ‘Joep is niet zo’n kenner van de Amsterdamse keuken.’

Toen de mannen waren afgeleverd ging het meteen naar Renzo’s in de van Baerle waar we ons stortten op antipasti, gemarineerde beenhammetjes en pasta’s. Gijs is al sinds zijn tweede dol op basilicum-tomaat-mozarellapasta. Maar hier smaakte ie toch niet helemaal zoals hij gewend was. Niet moeilijk doen, vond ik dus koos hij uit de vitrine een ravioli met ricotta en spinazie. Aan tafel bespraken we de perikelen rond een vervelend ventje uit de klas (hij was in therapie, of zoiets, wist Joep) en verder de muziekvoorkeuren van de jongens. Ze eindigden de maaltijd met een cappuccino. Vervolgens sjezen naar Venezia in de Scheldestraat voor Italiaans ijs. Gijs signaleerde een seksshop. Hee een seksshop! Daar kun je dildo’s kopen en zo, en neptieten. Neptieten? Vroeg S. Ja, voor carnaval. Maar die koop je toch niet bij een seksshop. Nee, wist Joep, die koop je bij Las. Dat is de carnavalswinkel van Den Bosch. Op de terugweg gingen we nog even langs bij de Lotus showroom op de Amsteldijk, die zo laat nog open bleek. Met name Joep was verrassend goed op de hoogte van de technische details van deze snelle auto’s. Voor op de latere avond had ik Alibi geregeld, met Georgina Verbaan. Na wat computerspelletjes installeerden de jongens zich met chips en cola op de bank. Dat was natuurlijk even afwachten, misschien had ik me vergist, wist ik veel… gelukkig maar, een doorslaand succes. Gijs vroeg zich nog even af de film niet voor boven de 16 was. Rond half 1 ging ik slapen, de jongens lagen al kletsend in slaapzakken met TMF op en beloofden het niet laat te maken. Moest om 2 uur toch verzoeken nu maar de tv en het licht uit te doen. Een uurtje later stond Gijs opeens in de slaapkamer, of hij bij mij in bed mocht, hij was bang dat Lucky de kat hem zou aanvallen.

De volgende ochtend bakte Gijs omeletten met kaas en ham en waren er weer computerspelletjes bij sloten cappuccino. Regen, bah, we besloten naar Concerto te gaan. We sloegen wat cd’s in: Amy Winehouse voor Joep en Anouk voor Gijs. Ook schafte Gijs van zijn verjaardagsgeld de box aan van Fawlty Towers. Even lunchen bij de visboer op de Prinsengracht. Broodjes paling, haringen, de jongens vonden het allemaal even lekker. Voor de kraam stond een grote biervrachtwagen geparkeerd. Natuurlijk klommen ze er aan de achterkant op, van de chauffeurs die kwamen aanlopen mochten ze even in de cabine zitten. Toen Gijs achter het stuur zat vroeg ie of ie even mocht rijden. Zie je die politiewagen daar verder in de straat? Die geeft ons een bon hoor, aldus de chauffeur.

Enfin, de tram weer in, op naar Centraal en lopen naar de klimmuur. Natuurlijk bergen snacks en drankjes ingeslagen. Joep wist het hoogst te komen, vijftien meter! Tussen mijn duim en wijsvinger hingen de vellen erbij van het zekeren, er kwam bloed uit. Door met lijn 1 naar de Leidsestraat. Bij de Nieuwe Kerk op de Dam vertelde ik dat W-A en Maxima er getrouwd waren. Wat vinden jullie trouwens van Maxima, vroeg ik. Oud, zei Joep kort. En jij? Oud, zei ook Gijs. Maar ze is jonger dan ik!! Oh, corrigeerden ze beiden, we dachten dat je die ouwe bedoelde, uh, Bee, Bea, Beatrix.

We hadden gereserveerd voor Kung Fu Panda in de Uitkijk, en wat bleek? Het hele bioscoopje was gerestyled en op het balkon waren pluchen zitjes met schemerlampjes. En, niet onbelangrijk, een lange lijst met te bestellen drankjes en hapjes en een belletje om de barmensen op te piepen tijdens de film. De jongens waren door het dolle heen, VIP-seats! gilden ze. En begonnen onmiddellijk met het invullen van de lijsten. Cappuccino natuurlijk en Cola en Fristie, maar ook Pringles en M&M. Gelukkig, ook dit programmaonderdeel viel in de smaak, zodat ik even kon gaan bijkomen met een kopje koffie op het Leidseplein. Door alle snacks van die middag viel het onderdeel poffertjes eten daarna in het water, maar er was nog ruimte voor een menuutje bij de Burger King met een act op het Leidseplein. Hup in de taxi, terug naar de Pijp. De dag werd afgesloten met de meegenomen bal en een potje voetbal op het plein, samen met vier Surinaamse pubers en volgens spelregels waaraan ik echt geen touw kon vastknopen. De jongens werden flink gedold door een bijdehand klein ventje. Ik zat intussen langs de kant sigaretjes te roken en de afgelopen twee dagen te overpeinzen. Heerlijk, die kinderen, maar gelukkig kwam daar mijn broer aangelopen om de jongens mee terug naar Den Bosch te nemen.

Drie, vier dagen later vond ik twee kaartjes in de bus. In grillige handschriften stond er: Hoi Super Tante. Bedankt voor de twee mooiste dagen van het jaar! Joep heeft het aan iedereen verteld dat het superleuk was! Dat was Gijs. Joep had er een zelfgebrande cd bij gedaan. Hij vond het klimmen leuk. Hij vond de film leuk. Eigenlijk vond hij heel Amsterdam leuk. En hij hoopte dat ik de cd leuk vond.

 

 Terug naar Spielerei